Technicky vzaté: všetky potraviny sú mierne rádioaktívne.Dôvodom je to, že všetky potravinové a iné organické molekuly obsahujú uhlík, ktorý sa prirodzene vyskytuje ako zmes izotopov, vrátane rádioaktívneho uhlíka-14. Na tomto základe prebieha aj analýza veku podľa rozpadu uhlíka-14 používaná na stanovenie veku fosílií. Niektoré potraviny však vyžarujú viac radiácie než iné.

Pozrime sa bližšie na desať prirodzene rádioaktívnych potravín a na to, akú intenzitu žiarenia vydávajú.

1. Para orechy

Keby existovala cena za najrádioaktívnejšiu potravinu, dostali by ju určite para orechy. Para orechy obsahujú vysokú hladinu dvoch rádioaktívnych prvkov: rádia a draslíka. Draslík je prospešný prvok, potrebný v mnohých biochemických reakciách, a je aj dôvodom, prečo je ľudské telo samotné mierne rádioaktívne. Rádium sa vyskytuje v pôde. Z tej vyrastajú stromy a absorbujú ho svojím koreňovým systémom. Para orechy vydávajú žiarenie o sile viac ako 6,600 pCi/kg. Väčšina však len neškodne prechádza naším telom. Okrem toho obsahujú veľmi zdraviu prospešný selén a ďalšie minerály, preto sa ich umiernená konzumácia dá zo zdravotného hľadiska len odporúčať.

2. Fazuľa mesačná

Fazuľa mesačná má vysoký obsah rádioaktívneho draslíka-40 a radónu-226. Radón-226 vyžaruje cca 2 až 5 pCi/kg a draslík-40 asi pCi/kg. Radón nie je pre telo žiadnym prínosom, naopak, draslík sa považuje za zdraviu prospešný. Fazuľa mesačná je tiež výborným zdrojom (nerádioaktívneho) železa.

3. Banány

Banány sú natoľko rádioaktívne, že dokážu spustiť alarmy v prístavoch a na letiskách. Radón-226, ktorý sa v nich nachádza, vyžaruje okolo 1 pCi/kg a draslík-40 asi 3,520 pCi/kg. Aj vďaka vysokému obsahu draslíka sa banány považujú za potravinu s vysokou nutričnou hodnotou. „Banánové“ žiarenie síce telo absorbuje, ale nie je preň nebezpečné.

4. Mrkva

Z mrkvy vyžaruje 1 až 2 pCi/kg z radónu-226 a asi 3,400 pCi/kg z draslíka-40. Koreňová zelenina je však tiež bohatá na antioxidanty, ktoré organizmu poskytujú účinnú ochranu.

5. Zemiaky

Podobne ako mrkva, aj zemiaky vyžarujú 1 až 2,5 pCi/kg z radónu-226 a asi 3,400 pCi/kg z draslíka-40. Potraviny vyrobené zo zemiakov, ako hranolčeky alebo čipsy, sú teda rovnako mierne rádioaktívne.

6. Soľ s nízkym obsahom sodíka

Soľ s nízkym obsahom sodíka obsahuje chlorid draselný (KCl). Dostanete z nej dávku asi 3,000 pCi/kg. Bezsodíková soľ obsahuje viac KCl ako soľ s nízkym obsahom sodíka, a preto je ešte rádioaktívnejšia.

7. Červené mäso

Červené mäso obsahuje pomerne veľké množstvo draslíka, a teda aj draslíka-40. Váš stejk alebo burger vyžaruje približne 3,000 pCi/kg. Mäso však obsahuje aj veľa bielkovín a železa. Vysoký obsah nasýtených tukov je pre vaše zdravie určite nebezpečnejší, než žiarenie, ktoré mäso vydáva.

8. Pivo

Pôvodcom rádioaktivity v pive je draslík-40. Dávka sa pohybuje okolo 390 pCi/kg. Je to len asi desatina dávky z rovnakého objemu mrkvového džúsu, takže ktorý z nápojov by sa dal z pohľadu radiácie vyhodnotiť ako zdravší? 🙂

9. Pitná voda

Pitná voda nie je čistá H2O. Dávka radiácie závisí od vodného zdroja. V priemere môžete absorbovať približne 0,17 pCi/g z rádia-226.

10. Arašidové maslo

Arašidové maslo vydáva žiarenie o sile 0,12 pCi/g, ktoré pochádza z rádioaktívneho draslíka-40, rádia-226 a rádia-228. Má tiež vysoký obsah bielkovín a je zdrojom prospešných nenasýtených tukov, preto sa určite nenechajte odradiť troškou žiarenia.